• V PUKANCI SA OPÄŤ SÚŤAŽILO
          • V PUKANCI SA OPÄŤ SÚŤAŽILO

          • Výročie oslobodenia našej krásnej obce si každý rok spolu so žiakmi pripomíname pietnou spomienkou pri pomníku pred Obecným úradom v Pukanci.

            Túto dôležitú udalosť si žiaci Základnej školy v Pukanci pripomínajú aj vedomostnou súťažou Poznaj minulosť a súčasnosť svojej obce, ktorú škola organizuje každý rok.

            Ako vstupenka do tohto ročníka súťaže poslúžila znova vlastná tvorba žiakov. V minulosti to boli básničky či maľované krčiažky. Teraz mali vymyslieť rozprávku o našom slobodnom kráľovskom banskom meste. Rozprávočky boli rôzne, no všetky boli dôkazom kreativity a šikovnosti našich žiakov.

            Družstvá súťažili v týchto oblastiach: príroda, náučný chodník, nárečie, remeslá, história, súčasnosť, osobnosti (Andrej Chudoba a Ivan Kadlečík / Samuel Šikeť, Vladimír Bahna, Martin Bujna a Andrej Kmeť).

            Súboj bol vyrovnaný, rozdiely v bodoch minimálne, no nakoniec sa predsa len podarilo ôsmakom vyhrať súťaž bez „rozstrelových“ otázok. Gratulujeme!

            Okrem tejto skúsenosti sa žiaci počas prípravy na súťaž zúčastnili besedy pri príležitosti 70. výročia SNP, ktorú organizovala Spoločnosť priateľov cestovateľa Samuela Šikeťa a pukanskej histórie v priestoroch miestnej knižnice v Pukanci. Bolo to stretnutie plné spomienok a emócií.

            Za svoje vedomosti a schopnosti preukázané v súťaži si všetci zúčastnení odniesli vecné ceny, na ktoré finančne prispeli rodičovská rada a Obecný úrad v Pukanci, za čo aj touto cestou vyslovujeme vďaku.

            Veríme, že sa už teraz žiaci tešia na budúci ročník tejto súťaže, aby sa mohli znova dozvedieť niečo zaujímavé o našej ale hlavne svojej obci.

            Mgr. Veronika Schvarcová

            Fotoalbum - Poznaj minulosť a súčasnosť svojej obce

          • Hviezdoslavov Kubín 2015

          • Súťaž v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín netreba zvlášť predstavovať asi nikomu.

            Táto postupová viackolová recitačná súťaž sa koná každý rok. Každý rok sa do nej zapájajú aj žiaci našej základnej školy. Je pravdou, že záujem o recitáciu každým rokom klesá, no stále sa, vďakabohu, nájdu žiaci, ktorí recitujú s láskou a potešením.

            Hviezdoslavov Kubín je príjemný spôsob ako si pripomenúť významného slovenského autora. Málokto si však trúfne recitovať jeho verše. No uctiť si ho môžeme aj recitovaním veršov či textov iných autorov.

            Po úspešnom absolvovaní triednych kôl sa v Základnej škole v Pukanci dňa 16. 3. 2015 v priestoroch našej školskej knižnice konalo školské kolo, ktorého za celkovo zúčastnilo 18 žiakov. Tendencia žiakov vyberať si na prednes básne sa potvrdila aj tento rok. V školskom kole odzneli len 4 ukážky z prózy. Ostatní žiaci si vybrali poéziu.

            Tento rok boli žiaci rozdelení do troch kategórií. V prvej kategórii sú žiaci prvého až tretieho ročníka. Všetci zúčastnení v tejto kategórii mali vybraté krásne básničky, ktoré nám svedomito zarecitovali. Druhú kategóriu tvoria žiaci štvrtého až šiesteho ročníka. V tejto kategórii odznela prvá próza. Predniesla ju žiačka šiesteho ročníka. Veľmi pekné ukážky odzneli v tretej kategórii, do ktorej patria žiaci siedmeho až deviateho ročníka. Veľmi nás potešilo, že si naše deviatačky vybrali na prednes prózu.

            Bolo veľmi ťažké spomedzi účastníkov vybrať tých najlepších. Každý, kto sa zúčastňuje školského kola už jedno najlepší predsa má. Bol najlepší v triede.

            Ďakujeme žiakom našej školy, že sa rozhodli zodpovedne sa postaviť k prednesu a tým sebe aj všetkým zúčastneným tak trochu ocukrovať, oživiť pondelňajšie popoludnie.

            Je úžasné, ako dokáže príjemne zarecitovaná báseň či pekne prednesená próza spríjemniť chvíľu alebo spestriť deň.

            Do obvodového kola konaného 24. 3. 2015 v CK Junior postúpili:

            Ľubica Bosáková (IX.A),  Evka Nemcová (VIII.A), Erika Matiašovicová (VIII.A), Veronika Hrubá (VIII.A), Ninka Nemcová (V.A) a Dominika Kováčová (II.A).

            Dievčatám sme držali palce, zapriali málo trémy a veľa šťastia. A máme skvelú správu! Na krásnom treťom mieste s básničkou Svetluška od autorky Jany Humeníkovej sa umiestnila Dominika Kováčová, ktorej aj touto cestou gratulujeme, prajeme veľa chuti do ďalšej práce a ešte mnoho úspechov.

            Mgr. Veronika Schvarcová

             

        • Florbalový turnaj
          • Florbalový turnaj

          •                 V piatok 12.12.2014 mali žiaci 5.-9. ročníka športové popoludnie. Triedy medzi sebou súťažili vo florbale. Každá trieda si vytvorila svoj šesť členný tím na čele s kapitánom družstva. Súťažilo sa vo veľkej telocvični v našej škole. Všetci sa snažili, ako vedeli. Celý turnaj prebiehal pokojne a s dobrou náladou. Za prvé miesto dostali diplom ôsmaci a piataci. Boli to veľmi vyrovnané družstvá. Na druhom mieste skončili deviataci a na treťom šiestaci.

                            Už sa všetci tešíme na ďalšie florbalové popoludnie, kde si všetci dobre zašportujú a zabavia sa.

            Mgr. Jana Maľová

            Fotogaléria - Florbalový turnaj 12.12.2014

        • December - čas Vianoc
          • December - čas Vianoc

          • V tomto duchu sa niesol december v našej škole. Začalo to Mikulášom, ktorý spolu s čertom a anjelom rozdali deťom balíčky. Deti Mikulášovi spievali, recitovali básne, tancovali.

            Žiaci 5.-9.ročníka robili na výtvarnej výchove skupinové práce na tému Betlehem. Diskutovali na tému Vianoc, ktoré sú o láske, pokoji a rodine. Každý ročník vytvoril svoj originálny Betlehem. Všetkých päť Betlehemov bolo vystavených v budove OPS vo výklade.

            Ďalšou aktivitou 5.-9.ročníka bola výroba sviečok z medových plástov. Žiaci si to vyskúšali  už aj minulý rok na tvorivých dielňach, aj v škole a tento rok sme si to zopakovali.  V triedach voňal med, hrali vianočné koledy. Žiaci vyrábali sviečky podľa vlastnej fantázie, rôzne ich zdobili.

            Všetkým prajeme krásne a voňavé Vianoce.                                                   

            Mgr. Jana Maľová

            Fotoalbum: December - čas Vianoc


             

          • Súťaž Domestos pre školy

          • Naša škola sa tento rok zapojila do tejto súťaže s menším odstupom už druhý krát. Podmienkou splnenia kritérií bolo urobiť s deťmi päť aktivít a tým si skrášliť školské toalety.

            1.aktivita- označenie dverí

            2.aktivita- výzdoba na WC

            3. aktivita- vôňa na WC

            4. aktivita- cedule "obsadené"

            5. aktivita- návody na údržbu toaliet a umývanie rúk

            Každý týždeň sme splnili jednu aktivitu a za každú splnenú sme dostali 100 bodov. Keď sa niekomu naša aktivita páčila, mohol nám dať hlas- za každý hlas sme dostali 1 bod. A do tretice bolo treba zbierať účtenky s nákupom výrobkov značky Domestos. Za každý výrobok na pokladničnom bloku sme dostali 1 bod. Týchto blokov sme mali dosť málo. Možno budúci rok bude so školou spolupracovať viac rodičov a pomôžu nám nazbierať viac bodov pre školu. Touto cestou sa chcem poďakovať rodičom, ktorí s nami tento rok spolupracovali.

            Získali sme produkty Domestos na 1 rok zadarmo. Možno raz sa nám podarí získať aj hlavnú výhru.

            Mgr. Jana Maľová

            Súťaž Domestos pre školy

          • HALLOWEEN V ŠKOLE

          • Dňa 29.10.2014   v našej škole strašilo. Hneď ráno namiesto detí a učiteľov prišli do školy strašidlá, bosorky, netopiere a iné príšery. Tieto sa 2 hodiny učili písať, čítať, počítať a potom začala halloweenska zábava, na ktorú sa prišli pozrieť aj deti z materskej školy. Strašidelnú atmosféru dotvárali aj halloweenske tekvice, ktoré strašili aj počas ďalších dní ľudí na námestí.

            Na začiatku bol krátky program a potom voľná zábava so súťažami. Počas tanca porota vyhodnotila najoriginálnejšie masky. 1.miesto- Saška Stribulová, 2. miesto- Samko Bachratý, 3. miesto- Roman Martinský, 4.miesto- Evka Nemcová, 5. miesto- Silvester Gandžala, 6. miesto- Dominik Martinský. Ostatné masky dostali sladkú odmenu.

            Na Halloween sme sa chystali už dopredu a na výtvarnej výchove sme si dali súťaž o najzaujímavejšiu priestorovú prácu s halloweenskou tematikou. Túto súťaž vyhrali žiaci 8.ročníka, ktorí vytvorili veľkú hradnú vežu.

            Mgr. Jana Maľová